Ontwikkeling van een onweersbui

zonsopkomst

Iedere dag barsten er bijna 40.000 onweerbuien los. Voor het ontstaan van een onweersbui zijn drie belangrijke ingrediënten nodig – vocht, onstabiliteit en opwaartse beweging.

Het ontwikkelingsstadium begint met warme, vochtige lucht die naar koelere lucht erboven stijgt. Terwijl de lucht afkoelt, vindt er condensatie plaats en ontstaan er wolken. Wanneer de convectie krachtig genoeg is, blijven de wolken tot het congestusstadium.

Voor een verdere ontwikkeling , moet er in de troposfeer op middelbare en hogere niveaus onstabiliteit voorkomen. De latente warmte uit het condensatieproces, zal de onstabiliteit versterken doordat zij de stijgende lucht opwarmt.

Als het stadium van cumulonimbus bereikt is, dan stopt hij pas met stijgen bij de tropopauze. Daar breidt de wolk zich zijwaarts uit, waardoor hij de vorm krijgt van een aanbeeld. Op deze hoogte ligt de temperatuur ver onder 0°C. En daardoor bestaat de top uit ijskristallen. Soms dringt de stijgende lucht tot in de stratosfeer. Zo´n doorgeschoten top kan wijzen op een zware bui of tornado.

Wanneer de lucht aan de top van de wolk afkoelt, begint zij te dalen en heeft hij het stadium van volwassenheid bereikt.

De op- en neerwaartse bewegingen versterken het ontstaan van tegengestelde elektrische ladingen, die bliksem veroorzaken. Door de hitte van een bliksemontlading zet de lucht snel uit, waardoor een geluidsgolf ontstaat die wij als donder horen. De elektrische ladingen versterken in de wolk ook het proces van coalescentie, die de regenval doet toenemen. Volgroeide buien kunnen tot 100 mm regen per uur geven en overstromingen veroorzaken. Tot de bijproducten horen hagel en tornado´s en gevaarlijke winden, zogeheten microburts.

Als de neerwaarde stromingen in aantal en kracht toenemen, bereikt de bui het stadium waarin hij uitdooft. De neerwaartse bewegingen verspreiden koude lucht over de grond die de aanvoer van warme, vochtige lucht naar de bui afsnijdt. De levensduur van een bui kan uiteenlopen van 15 minuten tot enkele uren.